ՀԵՏԱՔՐՔԻՐ ԷՆորություններ

Սպանախի օգուտները կանանց և տղամարդկանց համար

Կալիումի պարունակության պատճառով սպանախը հաճախ խորհուրդ է տրվում արյան բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց: Օրգանիզմում աղի ավելցուկը հրահրում է զարկերակային գերճնշում՝ հիպերտենզիա, իսկ կալիումը, որպես նատրիումի ներհակորդ, կարգավորում է ճնշման մակարդակը։ Սպանախի կանոնավոր օգտագործումը կօգնի վերահսկել արյան ճնշումը:

Բացի կալիումից, սպանախը պարունակում է երկաթ, կալցիում, մագնեզիում և մանգան, որոնք օգտակար և կարևոր միկրոտարրեր են:

ՍՊԱՆԱԽԻ ՕԳՈՒՏՆԵՐԸ ԿԱՆԱՆՑ ՕՐԳԱՆԻԶՄԻ ՀԱՄԱՐ

Սպանախը հարուստ է վիտամիններով և հանքանյութերով, որոնք օգնում են պահպանել օրգանիզմի ընդհանուր առողջությունը, ամրացնել մազերը և պահպանել մաշկի թարմությունը:

Երկաթի բավականաչափ բարձր պարունակություն ունեցող թելուկազգի այս բույսի կանոնավոր օգտագործումը թույլ է տալիս կարգավորել արյան մեջ հեմոգլոբինի մակարդակը, որն ակտիվացնում է հյուսվածքների և օրգանների արյան մատակարարումը և բարելավում է ընդհանուր վիճակը: Ցածր կալորիականությունը և մեծ քանակությամբ մանրաթելերը թույլ են տալիս ակտիվացնել նյութափոխանակությունը և վերահսկել քաշը:

Վիտամին A-ն վիտամին E-ի հետ շատ կարևոր է կանանց առողջության և գեղեցկության համար։ Այնուամենայնիվ, հղի կանանց համար վիտամին A-ի անհիմն բարձր չափաբաժիններով օգտագործումը կարող է վտանգավոր լինել, քանի որ դա կարող է հանգեցնել պտղի օրգանների և հյուսվածքների զարգացման թերությունների:

ՍՊԱՆԱԽԻ ՕԳՈՒՏՆԵՐԸ ՏՂԱՄԱՐԴԿԱՆՑ ՕՐԳԱՆԻԶՄԻ ՀԱՄԱՐ

Ֆոլաթթուն (վիտամին B9), որը պարունակում է սպանախը, շատ կարևոր է նաև տղամարդկանց համար։ Այն բարձրացնում է սերմնաբջիջի արտադրության մակարդակը, կանխում է աթերոսկլերոզի զարգացումը։

Կալիումի բարձր պարունակության շնորհիվ սպանախը դրական ազդեցություն է ունենում սրտանոթային համակարգի աշխատանքի վրա, իջեցնում է արյան ճնշումը, նվազեցնում սրտի կաթվածի և ինսուլտի ռիսկը։

Ցածր կալորիականությունը, բուսական ծագման սպիտակուցը, բավարար քանակությամբ բջջանյութը նպաստում են առողջ քաշի պահպանմանը և նվազեցնում շաքարախտի զարգացման ռիսկը:

ՀԱԿԱՑՈՒՑՈՒՄՆԵՐ

Օքսալաթթվի բարձր պարունակության պատճառով սպանախի չարաշահումը կարող է հանգեցնել միզաքարային հիվանդությունների։ Բացի այդ, բարձր քանակությամբ վիտամին K-ի պարունակության պատճառով մարդիկ, ովքեր հակված են թրոմբոզին կամ բուժվում են արյան մակարդումը նվազեցնող դեղամիջոցներով, ավելի լավ է բացառեն այդ բույսը: Այն կարող է անհարմարություն պատճառել նաև գաստրիտով կամ պանկրեատիտով տառապող հիվանդներին:

Back to top button